fredag 14. januar 2011

Boktrykkerkunsten

Boktrykkerkunsten = ”en tradisjonell betegnelse for prosessen som består i å frembringe mange ensartede trykk av en typografisk sats satt sammen av løse bokstaver (typer).”[1]

I det gamle Babylonia brukte man stempler til visse typer tegn, men det var ikke før på 1000-tallet i Kina at man brukte stemplene på en måte som kan minne om boktrykkerkunsten som kom senere. Kina skal også ha æren for at papiret kom og at boktrykkerkunsten fikk utvikle seg. Etter hvert som papiret ble mer populært, økte også etterspørselen. Dette førte til en effektivisering av fremstillingsmetodene. Nå ble både bilde og tekst skåret inn på samme treplate som igjen ble trykket mot papiret, et ettbladstrykk. Deretter skiftet ettbladstrykket til trykking med løse typer som gjorde trykkingen enda mer effektivt.

En liten video om boktrykkerkunstens historikk (mye av det samme som står over):


Det første kjente trykte teksten ble utsendt i Mainz av Gutenbergs presse i 1445. Etter utgivelsen i Mainz spredte boktrykkerkunsten seg raskt rundt omkring i Tyskland, derfra spredte det seg videre til andre land i Europa. For eksempel fikk Italia sitt første trykkeri i 1464, i Frankrike ble trykkeriet opprettet i 1470 mens i Danmark kom det noen et tiår senere.

I 1643 kom boktrykkerkunsten til Norge. Den norske presten Christen Staffensøn Bang fikk et dansk trykkeri til å flytte til Oslo fordi han ville få trykket opp noen av bøkene hans. I 1644 måtte eieren av det danske trykkeriet la eierskapet gå til den norske presten. Etter dette ble flere og flere trykkerier opprettet rundt om i Norge. På 1800-tallet ble flere organisasjoner dannet pga. utvikling av boktrykkerkunsten (mer informasjon spredt ut til folket).


Flere videoer om boktrykkerkunsten ligger på youtube (produsert av skoleelever ved Gjøvik Videregående Skole).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar